Ağız kokusu neden olur, ağız kokusu giderici sayesinde nasıl geçer ya ilacı ya da spreyi var mı? ağız kokusuna ne iyi gelir? cevabını haberimizde bulacaksınız…
Eğer siz de kendinizde çürük yumurta ya da amonyak benzeri koku hissederseniz, kesinlikle dikkatli olmalısınız. Çünkü ağız kokusu problemi, boğaz ve diş sorunlarından kaynaklanabileceği gibi sindirim sistemindeki sorunlardan dolayı ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda akciğer ve böbrek hastalıklarının da ağız kokusuna yol açabildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında çürük yumurta kokusu, böbrek rahatsızlığında ise amonyak benzeri koku oluştuğunu ifade ediyor. Aynı zamanda Op. Dr. A. Murat Koca, ağız kokusunu önlemek için tüketilen su miktarına dikkat edilmesini, mide asidini yükselten gıdalardan uzak durulmasını ve mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte ağız kokusu neden olur ve nasıl geçer? sorularının yanıtları…
Cevabı en çok aranan soruların başında gelen ağız kokusu neden olur? sorusuna yanıt, işin uzmanından geldi. Bununla birlikte ağız kokusu probleminin boğaz ve diş sorunlarından kaynaklanabileceği gibi sindirim sistemindeki sorunlardan da ortaya çıkabildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, “Akciğer ve böbrek hastalıkları da ağız kokusu nedeni olabiliyor. Aynı zamanda mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür. Özellikle helikobakter pilori, hem gastrit hem ülser hem de bunun oluşmasını tetikler. Amonyak gibi koku varsa böbrek rahatsızlığı düşünülmeli.” dedi.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, ağız kokusu neden olur? sorusunun cevaplarını ve ağız kokusu nedeni olabilecek mide ve üst sindirim sistemi rahatsızlıklarını şöyle paylaştı:
– Helikobakter pilori dengesi bozulunca gastritler, ülserler ve şikâyetler ortaya çıkar. Aynı zamanda ilaç ve diyetle tedavi edilince iyileşir,
– Reflü hastalığını tetikleyen gıdalardan sonra oluşan şikayetler içinde ağız kokusu önemli bir yer tutar. Bununla birlikte Rreflü de geğirmelerle daha fazla koku ortaya çıkar. Aynı zamanda kişide helikobakterde beraber olunca şikayetler daha da artar. Aynı zamanda iyi bir ilaç ve diyet tedavisiyle sorun çözülebilir; gerekli durumda ameliyatta yardımcı olur,
– Safra kesesi çalışma bozukluğu, taşları alınmış olması hazımsızlık ve ağız kokusu yapar,
– Mide sinirlerinde sorun nedeniyle boşalmasının çok yavaş olması nedeniyle gastroparezi,
– Pilor Stenozu: Mide çıkış kapakçığında sorun ve daralma olmasıdır. Aynı zamanda en sık bebeklerde görülür. Bununla birlikte kusma, dehidratasyon ve ağız kokusu olur,
– İrritabl bağırsak sendromu, bağırsaklarda faydalı bakterilerin sayılarının çok artması ve büyümesi ağız kokusu yapar. Antibiyotik ve diyet tedavisi faydalı olur,
– İnce bağırsakların crohn, çölyak gibi bazı hastalıkları emilim bozukluğu yaparak ağız kokusuna neden olur,
– Sindirim sistemi iltihap ve parazit hastalıkları da (gigardiasis) geğirme ve ağız kokusu yapar.
Mide ve üst sindirim sistemi kaynaklı tüm bu hastalıkların ağız kokusu nedeni olabileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, “Hatta kanser belirtisi bile olur. Bazı tedbirler ağız kokusunu geçirir veya azaltır ama mutlaka bir uzmana danışmak gerek.” dedi ve ağız kokusunu önlemek için tavsiyelerini şöyle paylaştı:
– Mide asidini yükselten gıdalardan uzak durmalısınız,
– Tüketilen su miktarına dikkat etmelisiniz
– Probiyotik tüketilmelisiniz,
– Mide ve sindirim sistemini dengeleyici ve rahatlatıcı bir diyet uygulanması ağız kokusu şikayetinizi rahatlatır veya geçirir ancak mutlaka tanı sonrası tedavi olmalısınız.
Ağız kokusu neden olur? başlıklı içeriğimizi beğendiyseniz, sosyal medyada da paylaşabilirsiniz.
Tempo Online son dakika haberleri Twitter‘da!