Çök Kapan Tutun Pozisyonu Nasıl Alınır? AFAD Video

Çök Kapan Tutun Pozisyonu Nasıl Alınır? AFAD Video
Yayınlama: 12.11.2022
Düzenleme: 12.11.2022 17:39
A+
A-

Çök Kapan Tutun Pozisyonu Nasıl Alınır? AFAD Video İzle

Çök kapan tutun pozisyonu ile ülke genelinde deprem tatbikatı gerçekleşecek. Herkesin merakla beklediği deprem tatbikatı bu akşam saat 18.57’de gerçekleşecek.

İçişleri Bakanlığı (AFAD) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Yunus Sezer, Düzce Depreminin 23’üncü yılında ülke genelinde düzenlenecek tatbikat öncesi AFAD Başkanlığı’nda deprem sırasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı.

AFAD Başkanı, Düzce Depremi’nin 17 Kasım 1999’da, 12 Ağustos 1999 depreminin yaralarının sarılmadan gerçekleştiğini hatırlattı. Ayrıca Türkiye’de 24 deprem gözlem istasyonu ile yılda ortalama 1143 bin deprem ölçümü yapıldığını belirtti.

AFAD Başkanı Sezer, sadece bu yıl şimdiye kadar 17 bin deprem olduğunu açıkladı. Üstelik Türkiye’de 485 aktif fay bulunduğunu söyleyerek, “Ülkemizin hemen her bölgesinde 5 ve üzeri deprem üretme ve bunlardan etkilenme potansiyeli var.” sözlerini kullandı.

Türkiye ve KKTC’de çök kapan tutun pozisyonu alınacak

AFAD Başkanı Yunus Sezer, 2021’i “Afete Hazırlık Yılı” ilan ederek 56 milyon kişiye ulaştıklarını açıkladı. Ayrıca bu yılı “Afet Tatbikatları Yılı” ilan ettiklerini söyledi. 54.302 tatbikat yapmayı hedeflediklerini, 67 yerel, 17 bölgesel, 66.202 tatbikatla bu hedefi aştıklarını belirtti.

Başkan Sezer, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı tüm yurtlarda “çök kapan tutun hareketi” yapılacağını açıkladı. Ayrıca tatbikatın ülke genelinde ve KKTC’de gerçekleştirileceğini belirtti.

Televizyon ve Radyoda Anons Geçecek, Bilgi Sistemi Devreye Girecek

Sezer, Trabzon/Vakfıkebir Sel ve Erken Uyarı Tatbikatı’nda HAY Sistemini devreye aldıklarını da belirtti. Ayrıca şu sözlere yer verdi:

“İlk olarak 12 Kasım’da televizyon ve radyo kanalları üzerinden duyuruların yapılacağı bilgi sistemini devreye alacağız. Tatbikatımızı Bakanımız başkanlığında AFAD Başkanlık Binası’nda, Valilerimiz ve Kaymakamlarımızın koordinasyonunda ülkemizde ve KKTC’de de gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye girecek. Aynı zamanda afet gruplarının en üst düzey temsilcileri AFAD Başkanlık merkezimizde bir araya gelecek. KKTC’nin yanı sıra Düzce, İstanbul, İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş ve Erzurum illerinden de canlı bağlantı kuracağız. Bununla birlikte 81 ilde valilerimizin bulunduğu bölgelerden canlı görüntüler aktaracağız.”

Basın mensupları için AFAD Cumhurbaşkanlığı Genel Merkezi ile Düzce, İzmir ve İstanbul’da Medya Platformu Alanları hazırlanacağını belirten deprem uzmanları ve eğitmenler, AFAD Başkanlık Merkez Binası ve illerde olacak. Ayrıca yayın yapmak isteyen medya kuruluşları için İstanbul ve Bursa afet eğitim merkezleri açık olacak.

AFAD Başkanı Sezer, Mobil Deprem Simülasyon Araçlarının illerde de aktif rol alacağını belirtti. Sosyal medya ve televizyon kanalları aracılığıyla halka açık noktalar yayınlanacağını da söyledi. Aynı zamanda tatbikatı tanıtmak için afiş ve broşürlerin kullanılacağını belirtti.

Ayrıca AFAD Başkanı Sezer, tatbikat anında tüm öğrencileri aileleriyle birlikte tatbikata katılmaya davet etti. Sezer, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 11 Kasım Cuma hutbesinde afet konusuna yer vererek tatbikatı duyurduklarını söyledi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, tatbikata İl AFAD Müdürlükleri ve AFAD gönüllülerinin de katılacağını belirtti. Ardından, “Tatbikat sırasında illerdeki mahalli idarecilerimiz tüm vatandaşlarımızla çök kapan tutun pozisyonu alacak.” dedi.

Sergi Açılacak

AFAD Başkanı Sezer, 81 ilde afetlerde kullanılan araç ve malzemelerden oluşan sergilerin de açılacağını belirtti. “Tatbikatın başladığını duyurmak için Bilgi Alma ve Yayma Sistemi’nden SMS ve Hayati Uyarı Bildirimi göndereceğiz. Ayrıca uyarı mesajının metninde ‘AFAD Tatbikat bildirimidir. Şu anda ülkenin dört bir yanında deprem anı, çök kapan tutun pozisyonu tatbikatı yapılıyor.’ yazacak.” dedi.

TV’ler Anons Geçecek

AFAD Başkanı Yunus Sezer, belediyelerin anons sistemlerinden ve merkezi ibadet sistemine bağlı camilerden sesli bilgilendirme yapılacağını belirterek, “Tatbikat ile ilgili bilgilendirme anonsunu TRT radyo yayınlarında otomatik olarak yayınlayacağız. Aynı şekilde diğer özel televizyon kanallarında da tatbikat uyarı mesajını yönlendirmeli olarak yayınlayacağız.” dedi.

AFAD Başkanı Sezer, herhangi bir olumsuz durum yaşanmaması adına Sivil Savunma İkaz-Alarm Sireni ve Acil Araç Sirenlerinin kullanılmayacağını belirtti.

Dua Okutacak

AFAD Başkanı Sezer, tatbikatın ardından 81 ilde ve KKTC’de gerek Düzce Depremi’nde gerekse diğer tüm afetlerde hayatını kaybedenler için dua okutacağını kaydetti.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, tatbikatla ilgili sosyal medya paylaşımlarında “#ÇökKapanTutun” etiketinin kullanılacağını belirterek, “Çocuklar, genç, yaşlı, işçi, memur ve öğrenci, bulundukları yerde, törende tüm vatandaşlarımızın içindedir. En güvenli noktada, 18.57’de çök kapan tutun pozisyonu ile çekecekleri videoları sosyal medyada paylaşmalarını bekliyoruz.” dedi.

Çök Kapan Tutun Pozisyonu Nasıl Alınır?

Çök Kapan Tutun Pozisyonu Nasıl Alınır?

Çök Kapan Tutun Pozisyonu Nasıl Alınır??

Merak uyandıran çök kapan tutun hareketi nedir? Çök kapan tutun pozisyonu hareketini en kısa şekilde özetleyebiliriz: Deprem anında etraftaki eşyalar yüzünden meydana gelecek birtakım yaralanmaların önüne geçmek için, vücudun korumaya yönelik uygulanan bir teknik. Ayrıca dünyada birçok ülkede deprem önlemleri arasında önem arz eden bir deprem anı kuralıdır. AFAD’ın web portalında deprem anında eğer kapalı bir alanda, bina içindeyse yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirmesinde bu hareket gösteriliyor. Bununla birlikte hareketin tekniği şöyledir:

  • Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
  • Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
  • Düşmemek için sabit bir yere TUTUN

Çök Kapan Tutun Pozisyonu Nasıl Alınır? İşte Çök Kapan Tutun Videosu

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.