Diyetisyen için hangi bölüme gidilmeli? Öncelikle diyetisyen, herhangi bir yükseköğretim kurumundan 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünü başarı ile tamamlayıp bu bölümün diplomasına sahip olan kişilerdir. Diyetisyenlerin asıl amacı hastalarının sağlıklı bir hayat sürdürebilmeleridir. Bunun için kişiye özel beslenme programıyla yardımcı olmaktadırlar.
Diyetisyen için hangi bölüme gidilmeli? Diyet listesinin kişiye özel olmasının sebebi ise öncelikle kişinin cinsiyeti, yaşı ve boy kilo oranı gibi beslenme programının da özel olmasıdır. Diyetisyenin amacı kişinin vücudundaki vitamin, protein, mineral ve yağ ihtiyacını karşılayacak bir program oluşturmaktır. Bu sayede kişinin sağlıklı ve vücut dengesini koruyarak diyet yapmalarını sağlamaktadırlar. Diyet yapılan süre içerisinde hastalar belirli aralıklarla diyetisyene gider. Bu sayede kontrollü bir diyet süreci geçirirler.
Peki, diyetisyen için hangi bölüme gidilmeli? Bunun için öncelikle hastanenin dahiliye bölümünden randevu almak gerekir. Ardından gerekli testler yapılmaktadır. Bunun sebebi ise problemin nedenini anlamaktır. Örneğin hastada hormon bozukluğu veya şeker hastalığı gibi sorunlar vardır. Bu gibi durumlarda hasta, hastanenin dahiliye bölümünden başka bir bölümüne sevk olur.
Hastalar genellikle rahatsız oldukları fazla kilolarından veya kilo alamadıklarından dolayı bir uzmana başvurmaktadır. Fakat bir beslenme ve diyetetik uzmanı sadece düzenli veya düzensiz kilo kayıplarında değil, genel anlamda vücut sağlığı için de önemlidir. Örneğin; yüksek kolesterol teşhisi, bazı besinlere olan alerji, reflü için özel diyetler vardır. Ayrıca sıkça yaşanan açlık atakları, bebek sahibi olmak için düzenli beslenme vb. gibi durumlarda bir diyetisyene danışılmalıdır.
Uzman diyetisyen ise kendine gelen hastalarla özel olarak ilgi gösterir. Muayene ederek nasıl beslenmesi gerektiğine karar verir. Ayrıca hangi besinlerden uzak durması gerektiğini analiz eder. Tüketimini arttırması ve azaltması gerektiği besinler doğrultusunda bir diyet programı hazırlar.
Örneğin diyabet, obezite veya metabolizma rahatsızlığı olan kişilere ketojenik diyet uygundur. Aynı zamanda ketojenik diyette çeşniler, düşük karbonhidratlı sebzeler, kırmızı et türleri ve tavuk eti tüketmek gerekir. Bununla birlikte kuruyemiş, meyve, peynir, sağlıklı yağ ve yumurta tüketmek gerekir. Bununla birlikte ketojenik diyette günlük karbonhidrat alımı 50 gramı geçmemelidir. Üstelik bBu diyette alkol, soslar, baklagil, kök sebzeler, şekerli yiyecekler tüketmemek gerekir. Ayrıca diyet besinleri, tahıl, nişasta gibi besinler de ketojenik diyete uygun değildir. Ketojenik diyette kırmızı et ve tavuk olması sebebiyle birçok lokantada diyete uygun yemek seçmek mümkündür.
Uzman gözetimi olmadan ketojenik diyet uygulamak yanlıştır. Örneğin lifli gıdalar tüketmemekten kaynaklı bağırsak sorunları yaşamak mümkündür. Aynı şekilde yağ oranları yüksek olduğundan LDL yani kötü kolesterol seviyesinin yükselme ihtimali vardır. Bu sebeple ketojenik diyet dahil olmak üzere diğer tüm diyetler bir uzmanın gözetimi altında olmalıdır.
Bizi Twitter‘da da takip edin.