Eliminasyon Diyeti Nedir? Örnek Menü ve Listesi

Eliminasyon Diyeti Nedir? Örnek Menü ve Listesi
Yayınlama: 19.11.2022
A+
A-

Eliminasyon Diyeti Nedir? Örnek Menü ve Listesi

Eliminasyon diyeti nedir? Eliminasyon diyeti, aslında kelime anlamından yola çıkılarak diyet programından belirli besinleri, belirli bir süre çıkarma amacıyla yapılmaktadır. Diyetin tam olarak amacı kilo vermekten ziyade vücudun bağışıklık sistemini düzene sokarak hangi gıdalara karşı nasıl tepki gösterdiğiyle ortaya çıkmaktadır. Bu besinler belirlendikten sonra uygun bir diyet listesi hazırlanmaktadır. Peki, belkide adını il defa duyduğunuz eliminasyon diyeti nedir? işte detayları…

Tıpta vücudun gösterdiği bu tepkiler inflamatuar tepki olarak bilinmektedir. Gaz sancısı, mide ağrısı, kabızlık gibi birçok hastalık bu diyet ile düzene girer. Çalışma mekanizması bu besinleri hayatından bir süre çıkarıp teker teker diyet listesine eklemektir.

Eliminasyon diyeti şeker grupları, glutenli besinler, yumurta, işlenmiş etler, yer fıstığı, mısır, kahve, alkol gibi besinleri yasakladığı için uygulama süresi çok uzun olmayacak şekilde 4-6 hafta arasında olmalıdır. Birçok besin yasak olduğu için insanlar bu diyeti uygularken ne yiyecekleri konusunda zorlanmaktadır fakat balık, tavuk, sebze, meyve gibi besinler çoğunlukla tüketilmektedir. Peki, bu diyeti kendi başıma yapabilir miyim, en sağlıklı eliminasyon diyeti nedir?

Eliminasyon Diyeti Nedir? Örnek Menü ve Listesi

Eliminasyon Diyeti Nedir? Örnek Menü ve Listesi

Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır, Çalışma Mekanizması Nedir?

Çoğunlukla diyet programı 2 aşamadan oluşur. Bununla birlikte ilk aşama vücudun tepki gösterdiği besinler belirlenmektedir. Ardından doktor kontrolü altından bu besinlerin olmadığı bir diyet programı hazırlanır. Bu besinlerden bazıları yağlar, süt ve süt ürünleri, aromalar, renklendiricilerdir. Aynı zamanda bu gıdalar programdan ortalama olarak 2-3 hafta çıkarılmaktadır. Aynı zamanda diyetin ikinci aşaması yeniden ekleme denilen kısımdır. Bu aşamada vücudun tepki verdiği besinler teker teker ve azar azar olmak kaydıyla tekrar eklenmektedir.

Besinler tüketilmeye başlandıktan sonra tepkiler hala devam ediyor mu diye gözlemlenmektedir. Eğer vücutta oluşan reaksiyonlar devam ediyorsa diyet programından hangi besinin reaksiyon gösterdiği bulunarak tekrar çıkarılmalıdır. Arıdan doktora başvurulmalıdır.

Ortaya çıkan reaksiyonlar genelde mide krampları veya mide ağrılarıdır. Ayrıca şişkinlik, cilt üzerinde kızarıklık veya kabartı oluşması, baş ağrısı, uyumakta zorluk, ishal gibi etkenlerdir. Eğer belirtilen reaksiyonlar yaşanmıyorsa eliminasyon diyeti doğru bir şekilde yapılmıştır. Çok fazla besini ortadan kaldırmak, besin yetersizliği gibi vücutta istenmeyen hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Eliminasyon Diyetini Kimler Tercih Edebilir?

Öncelikle her bireyin bu diyeti yapma zorunluluğu yoktur. Ayrıca bir besine karşı duyarlılığı olan veya yukarıda belirtilen şikayetleri yaşayan kişilerin yapması daha doğru olmaktadır.

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır? Eliminasyon Diyeti Nedir?

Öncelikle, eliminasyon diyeti nedir? diyor ve nasıl başlayacağınız konusunda bir fikriniz yoksa, ilk olarak eliminasyon diyeti boyunca size rehber olacak uzman bir diyetisyene danışmanızı tavsiye ediyoruz. Diyetisyeniniz, şu andaki diyetinizi ve semptomlarınızı değerlendirecek ve muhtemel gıda tetikleyicilerinizin neler olabileceği konusunda size yardımcı olacaktır.

Daha sonra, muhtemelen en az iki hafta boyunca bu tetikleyici yiyeceklerden tamamen kaçınmanızı tavsiyesinde bulunacaktır. Bununla birlikte, eliminasyon diyeti planının işe yarayabileceği konusunda size fikir verecektir. Bu planı ne yemeniz (veya yememeniz) konusunda bir rehber ve şablon olarak kullanabilir ve bireysel ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Belirleyeceğiniz eliminasyon diyeti aşamasının ardından, bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Bu, her seferinde diyetinize olası bir gıda tetikleyicisini tekrar dahil edeceği aşamasıdır. Bu yeniden yeme aşamasında en az üç gün ara vermelisiniz.

Bu nedenle hangi gıdaların hangi semptomlara neden olduğunu belirlemek daha kolaydır. Bu süre zarfında bir gıda belirtileri günlüğü tutmak çok yardımcı olacaktır. Bu, ne yediğinizin yanı sıra hangi semptomların ne zaman olduğunu takip edeceğiniz anlamına gelir.

Eliminasyon diyeti nedir? yazımızı beğendiyseniz, arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz. Ayrıca daha fazlası için bizi Twitter‘da da takip edin.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.