Gübre fiyatları 2021 yılında birçok şey gibi zirveyi gördü. Peki, Dolar’ın ardından gübre fiyatları düştü mü, ne kadar oldu? Türk lirasının döviz karşısında değer kazanması sonrasında marketlerden sonra gübre fiyatlarında da indirim yapıldığı söylendi. Gübredeki artışa karşı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri kimyevi gübrede ton başına 1100 lira indirim yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kur Korumalı TL Mevduat” sistemini açıklamasının ardından Türk lirasının değer kazanması, indirim haberlerinin peş peşe gelmesine neden oldu. Tarım Kredi Kooperatifleri de aldığı indirim kararlarına bir yenisini ekledi. CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun gübre fiyatlarındaki son gelişmeleri paylaştı. Peki, gübre fiyatları 2021 sonunda kaç TL oldu?
Tarım Kredi’den gübrede indirim açıklaması geldi. Aynı zamanda gübredeki artışa karşı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin yanında olduğunu göstermek için kimyevi gübrede ton başına bin 100 liralık bir indirim yaptı. Yavaş salınım ve damla sulama gübrelerde ise ortalama yüzde 20 indirim oldu. Bu indirimli fiyatlarla çiftçilerin maliyetlerinin düşürülmesi ön görülmekte. Tarımsal üretimin sürdürülmesi hedefleniyor.
TİGEM, gübre fiyatları 2021 oranlarının düşeceği beklentisinden dolayı ihaleleri iptal ederken; çiftçi de dört gözle gübre fiyatlarındaki indirimleri bekliyor.
TİGEM’in işletme bazında 17 Aralık’ta başladığı ve 28 Aralık’a kadar devam eden gübre ihalelerini; biri hariç hepsini iptal ettiği ortaya çıktı. Aynı zamanda döviz kurunun 18 TL’den geri dönmesiyle birlikte gübre fiyatları 2021 rakamlarında da indirime gidileceği beklentisinden dolayı ihaleler iptal edilirken, piyasada fiyatların netleşmesiyle birlikte işletme bazında gübre ihaleleri tekrar olacak. Güncel gübre fiyatları 2021 sonu oranları ise henüz netlik kazanmadı.
Gübre, bitkilerin beslenmesinde yer alan olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen herhangi bir madde. Bitkiler, büyüme ve yaşamaları için azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor ve bazı hallerde de molibden gibi elementlere muhtaçtır.
Yapay gübreler, sıvı ve katı halde bulunmaktadır. Genellikle taşınması ve depolanması kolay olduğundan, katı ve granül haldekiler tercih nedenidir. Eskiden kimyevi gübreler toz halinde yapılmaktaydı. Toz halindeki gübreler çok nem çekici ve taşınması zor olduğundan terk edilmiştir. Sıvı gübreler ise gün geçtikçe önem kazanmaktadır.
Gübreleme, genellikle ilkbaharda olur. Fakat kışın hafif ve yağışlı geçtiği bölgelerde sonbaharda yapılmaktadır. Aynı zamanda ekstra olarak bitkinin büyüme mevsiminde katı gübre, mevsim ortasında ise sıvı gübre uygundur. Uçucu özellikte olan gübreler, toprak altına konur. Bitki köklerinin, toprağın derinliklerine gitmesi sağlanır.
Toprağın yapısına ve yetiştirilen bitkinin çeşidine göre azot, fosfor ve potas ihtiva eden kimyasal gübrelerin dekara verilecek miktarları hesaplanır ve buna göre verilir.
Tempo Online son dakika haberleri şimdi de Facebook‘ta!