Kar Yağarken Gök Gürültüsü Ve Şimşek Çakması

Kar Yağarken Gök Gürültüsü Ve Şimşek Çakması
Yayınlama: 21.01.2022
A+
A-

Kar yağarken gök gürültüsü ve şimşek çakması mümkün mü, ne anlama gelmektedir? sorusu gündeme geldi. Bu nedenle biz de bu konuya bir açıklık geçirmek istedik. Gök gürültüsü yoğun bir kar yağışının göstergesi olabilir. Yapılan araştırmalar kar fırtınası sırasında yıldırım düştüğünde, muhtemelen en az 6 cm karın yağacağını göstermektedir.

İstanbul’da gün boyunca kar yağışı devam etti. Kar yağarken şimşek çakması ve gök gürültüsü duyuldu. Vatandaşlar kar yağarken şimşek ve gök gürültüsü olaylarını araştırıyor. Peki ama kar yağarken şimşek çakar mı? Kar yağarken gök gürültüsü neden olur?

İstanbul’da ve Marmara Bölgesinde kar yağışı etkili olmaya devam ediyor. Kar yağarken gök gürültüsü duyan vatandaşlar araştırmalar yapmaya başladı.

Kar yağarken gök gürültüsü neden olur?

Kar yağarken gök gürültüsü genellikle kıyı bölgelerde yaşanmaktadır. Çünkü denizin üzerindeki hava soğuktur. Sıcak deniz üzerinden buharlaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesi ile bulut içerisinde küçük dolu taneleri oluşuyor. Bu doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile gök gürültüsü oluşuyor.

Kar yağarken şimşek neden çakar?

Her kar yağdığında gök gürültüsü ya da şimşek olayı gerçekleşmez. Kar yağarken gök gürültüsü olayı genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanır. Bu durum için deniz üzerinde aşırı soğuk havanın olması gerekir. Meteoroloji Uzmanı Melik Ahmet Taştan konuyla ilgili ”Sıcak deniz üzerinden buharlaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükseliyor. Yükselen hava bulut içerisinde küçük dolu tanelerine dönüşüyor. Bu dolular bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçince gök gürültüsü oluşturuyor. Zaman zaman karasal bölgelerde de kar yağışı sırasında bu sesler duyulabilir.” dedi.