Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyetin faydaları ve özellikleri nelerdir? Haberimizde, ketojen diyet hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Ketojenik diyet nedir? diye merak etmeniz normaldir. Çünkü bu ilginç diyet ülkemizde çok fazla bir geçmişe sahip değil. Bununla birlikte son zamanlarda günümüzde popüler olmaya başlayan ketojenik diyet aslında epilepsi hastalığından doğan bir diyet türüdür. Peki, ketojenik diyet nedir? neler yenir? faydaları nelerdir? İşte ketojenik diyet nedir? Şeklindeki sorunuza yanıt bulacağınız detaylar…
Ketojenik kelimesi asıl adını keton denen yağ cisimciklerin almaktadır. Bu diyetteki amaç normal zamanda vücuda alınan yağ oranından daha yüksek alınmasıyla ve karbonhidrat, protein miktarının azalmasıyla oluşur. Normalde önerilen besin miktarları karbonhidrat için %55, protein için %12-15 arası ve yağ içinde %30 miktarıdır. Fakat bu diyette vücudun enerji kaynağı olan karbonhidrat ve protein için besin miktarları %5 e kadar inmekte olup alınan yağ miktarının %70-80 civarına çıkarılmasıdır. Karaciğer yağlanması, vitamin eksikliği, böbrek taşı gibi etkileri olabilir. Bu nedenle herkes için uygun bir diyet olmadığından kaynaklı doktor gözetimi altında yapılması uygun bulunur.
Kısaca ketojenik diyet türleri 4 ana başlık altında toplanabilir. Bunlardan birincisi yaygın olarak yapılan standart diyettir. Bu diyette karbonhidrat alımı düşük, protein alımı normal düzeyde, yağ alımı ise %75’tir. İkinci diyet türünde 5 gün boyunca standart olan uygulanarak, iki gün boyunca yüksek karbonhidrat alımı gerçekleştirilen döngüsel diyettir. Üçüncü diyet türünde yapılan süre boyunca ara ara karbonhidrat eklenmesiyle ortaya çıkan hedeflenen ketojenik diyet olarak adlandırılan türdür. Son olarak dördüncü diyet türüne geldiğimizde ise günlük alınan enerjinin %60 ı yağdan normalin üstünde olarak %35 i proteinden ve %5 i karbonhidrattan alınan yüksek proteinli diyet türüdür.
Epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklar da görülen semptomları azalttığı gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra tümör oluşma ihtimalini azaltır ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte insülin seviyesini dengede tutabildiği, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını engellediği de gözlemlenmiştir. Diğer diyetlerle karşılaştırıldığında ketojenik diyette açlık hissi daha azdır. Diyabet hastaları içinde büyük öneme sahiptir. Diyete ilk başlandığında vücut adapte olana kadar ishal, mide bulantısı, uyku problemleri ortaya çıkmaktadır. Meyve suyu, kek, dondurma gibi şeker içeren besinler, ekmek, makarna gibi tahıllı besinler tüketmemek gerekir. Aynı zamanda bezelye, nohut gibi baklagiller ve alkollü içeceklerin tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Diyette sıklıkla dana, tavuk, kuzu etleri, yumurta, tereyağı, çilek, böğürtlen gibi besinleri tüketmek gerekir. Ayrıca cheddar, kaşar gibi yoğun yağlı peynirler, ton balığı, somon gibi besinler tüketilmelidir. Ayrıca, ketojenik diyet nedir? Haberimizi beğendiyseniz, bu ilginç diyeti arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz.
Bizi Twitter‘da da takip edin.