Kış saati uygulaması 2023 yılında da her kesimden tepki toplamaya devam ediyor. Çocuklarını sabahın kör karanlığında okula göndermek zorunda kalan anne ve babalar duruma isyan ediyor. Öte yandan çalışan kesim de bu duruma tepkisini sosyal medyadan dile getiriyor. Aynı zamanda Altılı Masa açıklamasında, 14 mayıs sonrası kalıcı saat uygulamasına son verileceği ifade edildi.
Kış saati uygulaması 2023 tepki toplamaya devam ediyor. Sabah karanlığı ile çocuklarını okula gönderen veliler isyanda. Üstelik çalışan kesimden de kalıcı yaz saatine tepkiler hız kesmeden bu yıl da sürüyor. Twitter kullanıcıları, “Berat Albayrak ortalarda olmadığına göre yaz saatine dönelim.” diyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifasıyla ortalarda görünmeyen Berat Albayrak’tan geriye kalıcı saat uygulaması kaldı. Ayrıca, 7 Eylül 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye’de yaz saati- kış saati ayrımına son verilmişti. Aynı zamanda, 30 Ekim 2016’da dünyada kış saatine geçen 76 ülkenin aksine, Türkiye kalıcı olarak yaz saatinde kalmaya karar verdi.
Kış saati, kış aylarında saatleri standart saate göre genellikle -1 saat geri alınmasıdır. Bununla birlikte, yaz saatinin (+1, +2) tersi telafisi olan bir yaz saati şeklidir. Ancak, yaz saati yaygın olarak uygulanırken, kış saati nadir olarak kullanılmaktadır.
Yaz ve kış saatleri arasındaki geçiş tartışmasız değildir. Bununla birlikte, birçok ülke artık saat geçişine hiç katılmıyor. Ekvatora yakın ülkeler, güneşin yıl boyunca benzer konumundan dolayı zaten bunlara ihtiyaç duymazlar. Yaz saatinin asıl amacı gün ışığından daha iyi yararlanmaktır. Etki, özellikle savaş sonrası yıllarda kasalar boşken ve 1970’lerdeki petrol krizi sırasında mali açıdan belliydi.
Bu kararı ‘enerji tasarrufu adı altında vermiş olsa da kararı uyguladığı ilk yıl TEİAŞ’ın verilerine göre; 2017 Ocak, Şubat ve Mart aylarında brüt elektrik tüketiminde geçen yılın aynı aylarına göre artış miktarları sırasıyla %7,2, %8,2 ve %7,7 oldu.
Yani Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde ‘enerjide tasarruf’ gerekçesiyle başlattığı kış saati uygulaması uygulama nedeniyle milyonlarca kişi havanın henüz karanlık olduğu saatlerde işe ya da okula gitmek zorunda kalıyor.
Karar, ilk yıllarından bu yana tepki çekse de kalkmış değil. Ayrıca dünyada kış saatinin başlamasıyla gündem gelen kış saati uygulaması 2023 tepkileri bu sene de sürüyor.
“Berat Albayrak ortalarda olmadığına göre” diyen Gazeteci Şirin Payzın, “Sabahın kör karanlığında çocukları okula göndermekten, çalışanları karanlıkta işe gitmeye mecbur bırakmaktan vazgeçebilir miyiz? Kış saatine geçebilir miyiz?” diye yazdı.
Berat Albayrak ortalarda olmadığına göre sabahın kör karanlığında çocukları okula göndermekten , çalışanları karanlıkta işe gitmeye mecbur bırakmatan vazgeçebilir miyiz? kış saati uygulamasına geçebilir miyiz!
— Sirin Payzin (@siring) November 2, 2021
İşte Twitter‘daki çağrılardan bazıları:
"Kış saati" diye bir şey yok, güneşe göre her ülkenin normal saati o. Anormal olan "yaz saati" uygulaması. Türkiye yıllardır kendi saatinin çok dışında bir saate taşınmış ve orada takılmış durumda. Yarın burada saatler geri alınacak ve Türkiye ile aramızdaki fark 3 saate çıkacak.
— Ümit Ünal (@asyadada) October 30, 2021
Kış saati uygulamasına geçmeyince çocuklar zifiri karanlıkta yola düşmeye başlıyor. Her sabah daha karanlık… Bu konuda siyasi inatlaşma ne saçma. Söz konusu çocuklar
— Sabahat Akkiraz (@sabahatakkiraz) November 1, 2021