OHAL nedir, nasıl uygulanır? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’taki depremlere ilişkin açıklama yaptı. Bütün TV kanallarından canlı olarak yayınlanan açıklama Başkan Erdoğan, deprem bölgesindeki 10 ili kapsayan 3 ay sürecek OHAL ilan edildiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, “Anayasa’nın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık” diye konuştu. Peki, yeni nesilin bilmediği OHAL nedir, nasıl uygulanır?
Erdoğan, şöyle konuştu:
*Depremler 10 ilde büyük yıkıma yol açtı. Uzmanlar iki depremi dünyada örneği olmayan yer hareketleri olarak tarif ediyor.
*Kırılan fayların genişliği itibarıyla da bu depremler benzerlerine göre çok geniş bir alanda büyük yıkıma sebebiyet verdi.
*Coğrafyamızın ve dünyanın büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile depremin ilk anından itibaren seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.
*Çok sayıda artçı sarsıntının, hasar gören binalarda ortaya çıkardığı tehlikeler de çalışmaları olumsuz etkiliyor.
*Devletimizin tüm imkanlarını kullanarak vatandaşlarımızın desteği ile arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyoruz. 53 bin 317 görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor.
*Depremden kurtulan felaketzedelerin barınmadan giyeceğe, yiyecekten ısınmaya kadar tedbirleri de adım adım hayata geçiriyoruz. Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak bölgeye ulaştı.
*Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahiptir. Deprem bölgesine arama kurtarma ekip ve ekipmanları ile yardım malzemelerinin ulaştırılmasında halen zorluklar yaşanıyor.
*Bunun için zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden yolları kullanmamasını telefon görüşmelerinin de acil dışında yapılmaması gerektiğini hatırlatıyorum.
*Felaketin yaşandığı her ilimize, mevcut yöneticilerimizi desteklemek için ilave vali ve kaymakamlar görevlendirdik.
Ülkemizin 81 vilayetindeki kamu kurumları yöneticilerinin tamamı, kendi şehirlerinde deprem bölgesiyle ilgili yürütülecek çalışmalar konusunda yoğun bir gayret içerisindedir. Ayrıca, her ilimizde bir bakanımız yürütülen faaliyetlere nezaret ediyor.
*Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay da AFAD merkezinde çalışmaların koordinasyonunu yürütüyor. Biz de sahadaki arkadaşlarımızla sürekli irtibat içinde, Cumhurbaşkanlığı Kriz Merkezi üzerinden gelişmeleri anbean takip ederek, gereken müdahaleleri yapıyoruz.
*Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik.
*Dün AFAD’ta yaptığımız basın toplantısında da ifade ettiğim gibi, ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahiptir.
*Çetin kış şartları sebebiyle, deprem bölgesine arama-kurtarma ekip ve ekipmanları ile yardım malzemelerinin ulaştırılmasında halen zorluklar yaşanıyor.
*Bunun için zorunlu olmadıkça kimsenin deprem bölgesine giden ve deprem bölgesi içindeki yolları kullanmamasını, telefon görüşmelerinin de acil ihtiyaçlar dışında yapılmaması gerektiğini tekrar hatırlıyorum.
*Bölgedeki havalimanlarımızın bir kısmını sadece yardım uçuşlarına tahsis ettik. Sağlıkta, bölgeye 1.000’e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli, toplamda 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır.
*Ülkemizin her yerindeki vatandaşlarımız, ihtiyaç halinde stoklarımızın güçlü tutulmasını sağlamak için kan bağışı yapıyor.
*İçişleri Bakanlığımıza ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize mensup güvenlik güçlerimizden çok sayıda personel, arama-kurtarma çalışmalarında görevlendirildi. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; Kara unsurlarındaki binlerce personelinin yanı sıra…
*Deniz kuvvetlerimizin 10 gemisi, Hava kuvvetlerimizin 54 yüksek kapasiteli kargo uçağı dahil Tüm imkanlarıyla arama-kurtarma, tahliye ve yardım malzemelerinin nakli çalışmalarında yer almaktadır. Emniyet teşkilatımız tüm unsurlarıyla zaten sahadadır.
*Jandarmamız binlerce uzman personelinin yanı sıra 26 kargo uçağıyla, sahil güvenlik komutanlığımız gemi ve botlarıyla afet bölgesinin her yerinde görev başındadır. Güvenlik korucularımız da bu çalışmalara aktif olarak katılmaktadır.
*AFAD’ın ülkemizin önde gelen tüm bankalarına yapılan havalelerden herhangi bir ücret alınmayacaktır.
*Deprem aferinin ve etkilerinin vahameti tedbirler almamızı gerektirmektedir. Deprem bölgesini afet bölgesi ilan ediyoruz.
*Anayasa’nın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak olağanüstü hal ilan etme kararı aldık. 3 ay sürecek bu kararla ilgili Meclis süreçlerini en kısa zamanda tamamlayacağız.
*Afetten etkilenen vatandaşlarımız şundan emin olsun ki; devleti tüm gücüyle çalışmaktadır. Zorlukları birer birer aşarak, kaldırmadık enkaz, karşılanmadık ihtiyaç bırakmayacak bir kararlılıkla devam ediyoruz.
OHAL Nedir, Nasıl Uygulanır? Hangi İllerde İlan Edildi, Edilince Ne Olur?
Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.
Uluslararası hukuk açısından bakıldığında olağanüstü hâl durumunda özgürlükler ve haklar kısıtlanabilir. Örneğin bir hükûmet bir kişiyi yargılama olmaksızın alıkoyabilir. Kanunlarla belirlenmiş olan, temel özgürlükleri içeren “sınırlanamayan haklar” kapsam dışıdır.
1982 anayasasının 119-122 maddelerine göre Türkiye’de dört farklı türde sıra dışı yönetim vardır. Aynı zamanda bunlar sıkıyönetim, olağanüstü hâl, seferberlik ve savaş hâlidir. Ayrıca 121. maddeye göre:
Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hâl ilânına karar verilmesi durumunda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulmaktadır. Bununla birlikte kabulü doğrultusunda bu karar Resmî Gazetede yayımlanmaktadır. Ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılmaktadır. Meclis, olağanüstü hâl süresini değiştirebilmektedir. Aynı zamanda Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilmektedir. Aynı zamanda olağanüstü hâli kaldırabilmektedir.
Türkiye tarihinde üç kez genel olağanüstü hâl ilân edilmiştir. Peki, OHAL nedir? 1978 ila 1983 arasında sıkıyönetim olağanüstü hâl ile değişmişti. Ardından, Kasım 2002’ye kadar yürürlükte kaldı. Meclis, 20 Temmuz 2016’da Türkiye’deki askerî darbe sonrası 3 ay olağanüstü hâl uygulamıştı. Ardından, 21 Temmuz 2016’da olağanüstü hâlin geçerli olması mecliste 115’e karşı 346 oyla kabul olmuştu. Meclis, 2016’da OHAL ilan etmişti. Ardından, Meclis 7 kez uzattığı uygulamayı iki sene sonra 18 Temmuz 2018’de kaldırmıştı.
Tempo Online şimdi Twitter‘da!
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ola%C4%9Fan%C3%BCst%C3%BC_h%C3%A2l