Sağlıklı Beslenme Okul Çocuklarında Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı Beslenme Okul Çocuklarında Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?
Yayınlama: 26.12.2021
Düzenleme: 28.09.2022 03:24
A+
A-

Sağlıklı Beslenme Okul Çocuklarında Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle belirtmeliyiz ki sağlıklı beslenme konusunda her yaş grubuna göre besin çeşitleri planlanmaktadır. Sağlıklı beslenme besin çeşitliliğine dayalı olmaktadır. Hemen hemen her şehirde yer alan diyetisyen ya da beslenme merkezlerinde farklı özelliklere sahip kişiler için kişiye özgü beslenme ve diyet programları hizmetleri verilmektedir. Aynı zamanda her yaş grubu ve kişinin yapısal özelliklerine göre beslenme planı hazırlanır. Okula giden çocuklarda sağlıklı beslenme için hazırlanan beslenme programlarında ise her çocuğu özel olarak hizmet verilmektedir.

Okul çağı dönemi psikolojik fizyolojik ve sosyal gelişimin hızlı olduğu önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocukların sağlıklı beslenme ile yaşam boyunca elde edebilecekleri davranışlar büyük ölçüde oluşmaktadır. Bu dönemde çocuklara ve genç yetişkinlere sağlıklı beslenmenin yaşam biçimi olarak kazandırılması gerekmektedir. Sağlıklı yaşam bilincinin yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Böylece yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek olan hastalıklar önlenir. Yaş guruplarına göre fiziksel aktivite ve okul çağı çocuklarında sağlıklı beslenme programları belirlenmelidir.

Sağlıklı Beslenme ve Okul Çocuklarında Kahvaltı

Sağlıklı Beslenme ve Okul Çocuklarında Kahvaltı

Okul Çağı Çocuklarda Kahvaltı ve Besin Ögeleri

Diyetisyen tarafından okula giden çocuklarda sağlıklı beslenme programlarını hazırlarken besin grupları dikkate alınmaktadır. Besinler içermiş oldukları besin değerlerine ve öğelerine şunlardan oluşmaktadır:

  • Süt Grubu
  • Et, Yumurta, Kuru Baklagiller Grubu
  • Sebze ve Meyve grubu
  • Ekmek ve tahıl grubu

Çocuklar süt grubundan 3 porsiyon almalıdır. Süt grubunda peynir, ayran, süt ve yoğurt vardır. Günlük tüketilmesi gereken miktar 2 ya da 3 porsiyon olmaktadır. Süt grubu kalsiyum protein fosfor sağlar. Çocukların dişi kas kemiklerine güçlü olması için gerekli vitaminler vardır. Aynı zamanda da B12 kaynağıdır.

Et, yumurta ve kuru baklagiller grubu içerisinde yumurta, tavuk, balık, kırmızı et, kuru baklagiller, yağlı tohumlar bulunmaktadır. Üstelik günlük tüketim için 2 3 porsiyon uygundur. Demir, protein, B vitaminleri ve mineraller vardır. Aynı zamanda kan yapar ve üçlü kaslar için de oldukça önemlidir.

Sebze ve meyve grubunda taze sebze, taze meyve vardı. Günlük en az 5 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu grup içerisinde a vitamini b vitamini c vitamini potasyum, kalsiyum, magnezyum, e vitamini vardır.

Ekmek ve tahıl grubu içinde çavdar, mısır, pirinç, buğday, yulaf gibi tahıl ürünleri, bulgur, makarna, bulgur unları, şehriye yer almaktadır. Ayrıca günlük tüketilmesi gereken miktar 6-9 porsiyondur. Bu grup içerisinde demir b grubu vitaminleri, protein, çinko ve posa bulunmaktadır. Fiziksel aktiviteleri için çocuğa gerekli enerjiyi verir

Okula Giden Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Çocukken kazanılacak olan sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı ileride ortaya çıkabilecek olan hastalıkların önlenmesi için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, kanser hastalıkları ya da şeker hastalığı gibi birçok hastalığın başlangıcı çocuk dönemindeki yanlış okula giden çocuklarda sağlıklı beslenme kaynaklıdır. Bu yüzden çocukların sağlıklı beslenmesine dikkat edilmesi gereken diyetisyen tavsiyesi şunlardır:

Çocukların beslenme ile aldıkları enerjiyi gün içerisinde sarf ettikleri enerjiye eşit olması gerekmektedir. Aynı zamanda çocukların beslenmesinde vitamin tabletleri ve şurupları tercih etmemek gerekir. Yemek sırasında yalnız bırakılan çocuklar yanlış beslenir. Besin seçimi yaparken sosyal medya sınıf sosyal medyanın etkisine dikkat etmek gerekir. Çocuklar beslenirken öğretmenleri, okul arkadaşları, sosyal medyadan oldukça fazla şekilde etkilenmektedirler.

Okula giden çocuklarda sağlıklı beslenme oldukça önemli bir konudur. Aynı zamanda hangi besine ne miktarda ihtiyacı olduğunun bilinmemesi, besinlerin yanlış hazırlanması, yanlış hatalı uygulamalar ile ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Çocuklarda yeterli ve dengeli beslenmenin en temel kavramı enerji ve protein gereksinimidir. Yani protein hem enerjiyi yeterli bir şekilde çocuk almalıdır.

Okula Giden Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Doğal Yollardan Enerji

Enerji gereksinimi fiziksel aktivite, vücut ağırlığı, cinsiyet, yaş, bazal metabolizma, ergenlik, büyüme hızı gibi değişikliklere bağlı olan bir gereksinimdir. Çünkü çocuğun aldığı enerji miktarı tüketime eşit olmalıdır. Eğer çocuğun şişmanlama eğilimi varsa enerji alımını azaltmak gerekir ve fiziksel aktivitelerini arttırmakta gerekmektedir. Ayrıca bilgisayar, internet, tablet ya da televizyon başında geçirilen zaman sınırlandırılmalıdır. Bununla birlikte çocuğun alacağı enerji vitamin ve mineral ve proteinler doğal yollardan alınmalıdır. Vitamin tabletleri ya da şurupları tercih etmemek gerekmektedir.

Sebze meyve tahıl ürünleri ile sağlıklı beslenme programı hazırlanmalıdır. Trans yağlar, rafine, tahıl ürünleri şeker katkılı gıda ya da tuz tüketimlerinin az kullanılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kuru baklagiller, tavuk, et, balık eti, yağı az olan süt ve süt ürünleri tahıl ürünleri gibi gıdalar diyette mutlaka olması gereken gıdalardır.

Yemek esnasında çocuğu yalnız başına bırakmamak oldukça önemlidir. Çünkü çocuk yalnız kaldığında yanlış beslenme alışkanlıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca abur cubur ya da fastfood gibi bir beslenme alışkanlığı çocukta ortaya çıkabilir. Bu da ileride reflü hastalığı, obezite, hipertansiyon gibi çeşitli hastalıklara yol açar.

Okul çağındaki çocuklar genellikle kahvaltı etmeden okula giderler. Fakat bu alışkanlığını değiştirilmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda düzenli kahvaltı eden çocukların hafızaları daha iyi olur. Aynı zamanda profesyonel diyetisyenlerle hizmet veren merkezlerde sağlıklı okula giden çocuklarda sağlıklı beslenme planları hazırlanırken çocukların beslenme programlarında mutlaka olması gerekenler şunlardır: Balık, tavuk, et, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve yumurta. Ayrıca yağlar ve şekerler çok az kullanılmalıdır. Sebze ve meyve grubu 46 porsiyon olmalıdır yoğurt süt peynir grubu 23 porselen olmalıdır tavuk pirinç ekmek makarna grubu 69 pozisyon olmalıdır

Okula Giden Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Önemi

Okul çağı çocukların beslenme alışkanlığının geliştiği önemli bir dönemdir. Üstelik bu dönemde çocuklar ev dışında arkadaşları ile yemek yemeye başlarlar. Sosyal büyüme, bilişsel ve fiziksel gelişmenin hızlandığı bir dönemdir. Aynı zamanda bu dönemde çocukların sorumlulukları artmaktadır. 6 ile 17 yaş arasındaki çocukları kapsamaktadır. Ayrıca okula çağı çocuklarda sağlıklı beslenmek, cinsiyete, yaşa, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivite durumuna göre belirlenmektedir.

Okula giden çocuklarda sağlıklı beslenme hedefleri şunlardır:
  • Okul başarısını arttırmak,
  • Gelişimini ve normal büyümesini sağlamak,
  • Çeşitli ve sitelerden tüketmesine en sağlamak,
  • Bağımsız bir beslenme davranışına geçmek.

Ayrıca sağlıklı beslenme haberimizi beğendiyseniz, Tempo Online‘ı Pinterest‘te de takip edebilirsiniz.