Sahibinden Kiralık Evler Fiyatları Sahtekarları Harekete Geçirdi!

Sahibinden kiralık evler ilanları ile tuzağa düşürüyorlar!.. Sahibinden ev kiralama ilanları, fiyatlar konusunda dikkatli olunması gereken bir nokta haline geldi. İstanbul’da ev kiraları hızla yükselirken, dolandırıcılar da bu durumu fırsata çeviriyor. Yüksek kira talepleri, mağduriyetlere yol açabiliyor. Bu sebeple, artan kiralık ev fiyatlarında dikkatli olmak ve güvenilir kaynaklarla iletişime geçmek büyük önem taşıyor.

Sahibinden Kiralık Evler Fiyatları Sahtekarları Harekete Geçirdi!
Yayınlama: 19.08.2023
Düzenleme: 19.08.2023 01:58
A+
A-

Sahibinden kiralık evler fiyatları ile dolandırıcıları cezbediyor. İstanbul ev kiraları artan şehirler arasında başı çekerken, yükselen ev kiraları ile dolandırıcılar bayram ediyor. Bu yüzden artan kiralık ev fiyatları ile bunu fırsata çeviren dolandırıcılar harekete geçti. Siber dolandırıcılar, uygun fiyatlı kiralık ev arayan vatandaşları hedef almaya başladı. Gerçek olmayan ilanlarla aynı evi farklı vatandaşlara kiralayarak kapora talep eden siber dolandırıcıların tuzağına düşmemek için dikkatli olunması gerektiği, siber güvenlik uzmanları tarafından vurgulandı. Uzmanlar, e-posta, telefon görüşmesi, sahte ilanlar, yanıltıcı web siteleri ve sosyal medya paylaşımları gibi konularda son derece hassas olunması gerektiğini ifade etti. İşte, “Sahibinden kiralık evler” başlığı ile yeni dolandırıcılık yöntemi…

Sahibinden Kiralık Evler Fiyatları Sahtekarları Harekete Geçirdi!

Sahibinden Kiralık Evler Fiyatları Sahtekarları Harekete Geçirdi!

Sahibinden Kiralık Evler Fiyatları İle Tuzağa Düşürüyorlar

Tatil mevsiminin sona ermesi ve üniversitelerin yüz yüze eğitim kararıyla birlikte, kiralık ev arayışı hızla arttı. Bu durum, kira fiyatlarını yükseltti. Ev kiralarındaki artışla birlikte, ekonomik seçenekler arayan vatandaşlar, sahte kiralık ev ilanlarına düşüyor. Sahibinden kiralık evler başlığı ile siber dolandırıcılar, yüksek kiraları fırsata çevirerek sahte ilanlarla masum insanları kandırıyor. Bu tuzağa düşen vatandaşlar, uygun fiyatlı kiralık ev bulduklarını düşünerek kapora ödüyor. Siber güvenlik uzmanları, e-postalar, telefon görüşmeleri, sahte kiralık ev ilanları, web siteleri, sosyal medya paylaşımları ve arama motorundaki kiralık ev reklamları gibi konularda son derece dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Gerçek İlanlara Ait Fotoğraflarla Kandırmaca

Yaz tatilinin ardından ev arayışında olan öğrenciler veya şehir değişikliği yapmak zorunda kalanlar, uygun fiyatlı Sahibinden kiralık evler için çaba gösteriyor. Ancak son günlerde, birçok birey kiraladıkları evin aslında var olmadığını fark ediyor. Dolandırıcılar, kiralık ev sitelerindeki ilanları kaldırabilmektedir. Ayrıca, siteleri kapatmış da olabilmektedir. Hatta ilandaki evi, aynı anda birden fazla kişiye de kiralayabilmektedir. Bu da ev bulma sürecinizi zorlaştırmaktadır.

Uygun fiyatlı Sahibinden kiralık evler arayan kişilere, dolandırılma riskini göz önünde bulundurmaları konusunda uyarılarda bulunan siber güvenlik uzmanları, “Sahte ilanlarla, başka bir ilanda bulunan bir evi, kendi evleri gibi kiralamaya çalışıyorlar. Evin fotoğrafları ve bilgileri genellikle farklı bir siteden veya aynı sitedeki eski bir ev ilanından alınıyor. Siber dolandırıcılar, üniversite, hastane, alışveriş merkezi gibi popüler bölgelere yakın evleri düşük kira fiyatları ile kiralamaya çalışıyor. Kiralık ev arayanları şüphelendirmemek için, ev kira fiyatları makul aralıklarda sunulmakta ve abartılı fiyatlar talep edilmemektedir. Uzmanlar, bir ilanda aynı ev için 2.500 lira kira talep ediliyorsa, dolandırıcılar aynı evi 1.750 lira gibi daha düşük bir fiyatla sahte ilanlarla sunulabileceğini belirtti.

Ucuz Sahibinden Kiralık Evler Arayanlara 6 Önemli Hatırlatma

Uygun fiyatlı ev arayanlar için uzmanlar, 6 konuda dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

1. Kiralık evin fiyatının uygun olması sebebiyle bazı kişiler talebin fazla olduğunu söyleyerek kapora talep edebilirler. Kapora vermeden önce evi mutlaka görün. Evi tutmaya karar verdiyseniz, kaporayı kesinlikle elden teslim etmeyin. İnternet bankacılığı yoluyla açıklama kısmında detay vererek kapora gönderin.

2. Kiralık ev bulduğunuz bölgede aynı kriterlerdeki ev kiraları fiyatlarını karşılaştırın. Kiralayacağınız evin fiyatı benzerlerinden farklıysa ya da acele etmeniz gerektiğini söylüyorlarsa, sebebini sorgulayın. İçgüdülerinizi dinleyin, inanılması zor olan ev kiraları ve teklifler genelde sahte çıkar.

3. Dolandırıcılar, dolandırma amacıyla verdiği sahibinden kiralık evler ilanlarında, başkasına ait olan evlerin görsellerini, bilgilerini kullanabilmektedir. Görüştüğünüz emlakçının, Ticaret Bakanlığı’nın verdiği Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ni mutlaka sorgulayın. Daima güvenilir web siteleri ve uygulamalarını kullanın.

4. Ev sahibini ve detayları öğrendikten sonra, emin olmak için Google’ı kullanın. Örneğin evin adresinden Google haritalar yoluyla emin olabilirsiniz. Bununla birlikte Google Haritalar’ın sokak görünümü özelliğini de deneyebilirsiniz. İlanda kullanılan fotoğrafların sokak görünümüyle uyuşup uyuşmadığını kontrol edin.

5. Evi kiraladıktan sonra ilandan kalkıp kalkmadığını kontrol edin. Ancak ilandan kalkmadıysa yüksek ihtimalle aynı evi farklı insanlara kiralamaya çalışacaktır.

6. Evin fotoğraflarından emin olmak için görsel arama özelliğini kullanın. Fotoğrafa sağ tıklayarak ‘Google içinde resim ara’ butonuna basın. Başka birinin aynı görseli farklı sahibinden kiralık evler ilanlarında görürseniz, bir dolandırıcıya denk gelmişsinizdir.

Tempo Online haberlerini şimdi de Pinterest‘te takip edin.