Sütün zararları nelerdir, süt zararlı mı?

Sütün zararları nelerdir, süt zararlı mı?
Yayınlama: 10.12.2021
Düzenleme: 28.09.2022 03:30
A+
A-

Sütün zararları nelerdir, süt zararlı mı?

Birçok insan gündelik hayatta sütün zararları konusunda bilgi sahibi olmadan önemli ölçüde süt ürünleri tüketiyor. Peki, süt zararlı mı, sağlığa zararı nelerdir? işte detaylı haberimiz…

Üstelik sütün, güçlü kemikler için temel bir gıda olduğu söylense de, faydalarına tezat olan ilginç bir hikayesi bulunuyor. Aynı zamanda da faydalı olarak bilinen süt, kalp hastalığı, belirli kanserler, sindirim sorunları ve tip 1 diyabet gibi potansiyel sağlık sorunları gibi hastalıklara da yol açabiliyor.

Bu nedenle inek sütü, birçok insan için günlük bir temeldir ve binlerce yıldır kullanılmaktadır. Üstelik hala popüler bir gıda olmasına rağmen, son araştırmalar sütün zararları konusunda sütün vücut üzerinde zararlı etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, sütün zararları ile ilgili diğer araştırmalar, süt ürünlerinin sağlığa faydalarına işaret ediyor.

Peki, gerçek nedir? Sütün zararları, artıları ve eksileri ile sütü tolere edemiyorsanız veya içmemeyi tercih ediyorsanız göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz bazı alternatifler hakkında bilgi edinmek için haberimizi okumaya devam edin.

Sütün zararları: Sütteki besinler

Besin Miktar 1 su bardağı (244 gram) tam yağlı süt Önerilen günlük miktarın yüzdesi
Kalsiyum 276 mg %28
folat 12 mikrogram %3
Magnezyum 24 mg %7
Fosfor 205 mg %24
Potasyum 322 mg %10
A vitamini 112 mikrogram %12,5
B12 vitamini 1.10 mikrogram %18
Çinko 0.90 mg %11
Protein 7-8 gram (kazein ve peynir altı suyu) %16

Ayrıca süt şunları sağlar:

  • Demir
  • Selenyum
  • B-6 Vitamini
    E Vitamini
  • K Vitamini
  • Niasin
  • Tiamin
  • Riboflavin

Yağ İçeriği (Tam Yağlı Süt)

  • Doymuş Yağlar: 4.5 Gram
  • Doymamış Yağlar: 1.9 Gram
  • Kolesterol: 24 Miligram (Mg)

İşte Sütün Olumsuz Yan Etkileri Ve Sütün Zararları

Sütün zararları nelerdir?

1. İnek sütü kemik erimesi yapabilir

Öncelikle çocuklar için en iyi kalsiyum kaynağı, anne sütüdür. Ancak uzmanlar, inek sütünün çocuğa zararlarından birinin kemik erimesi olduğunu söylüyor. Üstelik yeterince kalsiyum sağlanmadığı takdirde, kemik erimesi olmasın diye verilen inek sütü kemik erimesine yol açıyor. Kısacası kalsiyum alabilmek için tek şart, süt içmek değil. Bunun yerine, süt ürünlerine ya da badem ve brokoli gibi kalsiyum içeren gıdalara yönelmek faydalı olabilir.

Sütün zararları nelerdir, süt zararlı mı?

Sütün zararları nelerdir, süt zararlı mı?

2. Bebeklerde süt alerjisine sebep olabilir

Bebeğin, inek sütünün içerisindeki proteinlere karşı geliştirdiği reaksiyona süt alerjisi deniyor. Ayrıca buna bebeğin bağırsaklarının ve sindirim sisteminin yeterince gelişmemiş olması ve sütteki proteinleri zararlı bir madde gibi algılaması yol açıyor. İlk 12 ayda bebeklerin bağırsak geçirgenliği fazla olduğu için inek sütü alerjisi diğer dönemlere göre daha sık görülüyor.

Peki, bebeklere inek sütü ne zaman verilir, bebeklerde sütün zararları nelerdir?

Alerji problemi olmayan çocuklara en azından ilk 6 ay, alerjiye eğilimli çocuklara ise ilk 12 ay inek sütü kullanımından olabildiğince kaçınmak gerekiyor.

Eğer bebek ek gıdanın yanı sıra hala anne sütüyle besleniyorsa ona doğrudan inek sütü ya da formül süt vermeye gerek yok. Aynı zamanda inek sütünden yapılan yoğurt ve muhallebi, işlemden geçtiği için sindirimi daha kolay ve alerji yapma riski daha az.

Bunun yanında uzmanlar, inek sütündeki kalsiyumun bağırsaklar tarafından emilmediğini söylüyor. Çünkü inek sütü proteini bağırsakta emilim yapan mikrovillusları tahrip ediyor. Çocuklar ne kadar erken ek gıda ve inek sütü alırlarsa o kadar erken diyabet ortaya çıkıyor. Buna neden olan şey de hazır mamadan ziyade, inek sütü.

4. Demir eksikliğine yol açabilir

Aynı zamanda demir eksikliğine bağlı anemi ülkemizde sık görülen sağlık problemlerinden biri. Özellikle de fazla süt içmenin zararları arasında sütün zararları konusunda demir eksikliği önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle bebeğine inek sütünü erkenden vermekten kaçınmalısın.

5. Astım gibi kronik rahatsızlıklara yol açabilir

Ayrıca çocuk metabolizma uzmanları da inek sütü zararlı mı, sorusuna evet yanıtını veriyor. Ancak uzmanlar, sütün zararları ile ilgili çocuklara anne sütü dışında süt vermenin yanlış olduğunu düşünmekte. İnek sütünün en alerjik gıda olduğunu ve astım başta olmak üzere pek çok kronik hastalığa yol açtığını belirtiyor. Dolayısıyla çocuğun çok süt içmesi zararlı mı sorusunun da cevabı evet oluyor.

İşin uzmanlarına göre, çocuğuna ek gıdaya başladığında yoğurt ve kefir gibi gıdaları vermeli ama süt içirmemelisin. Üstelik günlük sütler de en az kutu sütler kadar zararlı.

6. Sütün zararları ayrıca damar sertliğine neden olabilir

Bununla birlikte inek sütünün zararlarından biri de kullanıldığı ilk günden itibaren damar sertliğine zemin hazırlaması. Aynı zamanda buna sebep olan şey de içeriğinde bulunan yağlar. Üstelik keçi sütü bu bakımdan çok daha yararlı bir gıda.

7. Sütün zararları: süt, kabızlığa da sebep olur

Ancak, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları ise, fazla sütün zararlarından birinin kabızlık olduğunu söylüyor. Aynı zamanda 1 yaşından büyük çocuğuna günde yarım litreden fazla süt vermen kabızlık problemine yol açar.

8. Sütün zararları: süt içen çocuklar hiperaktif olabilir

Başka bir deyişle uzmanlara göre, süt içmenin zararlarından biri de hiperaktiviteye yol açması. Üstelik davranış bozukluğunun en önemli nedenleri arasında süt geliyor. Aynı zamanda süt, bağırsaktan demir ve çinko eğilimini engelliyor. Üstelik süt içen çocuklar yerlerinde oturamıyorlar ve hiperaktivite bulguları gösteriyorlar.

Sütün zararları: İnek sütünün zararları otizme mi sebep oluyor?

Aslında sütün zararları konusunda böyle bir iddia söz konusu olsa da konu hakkında yapılan bilimsel bir açıklama henüz yok. Ayrıca araştırma sürecinde, diyetinden gluten ve kazein çıkarılan çocukların kiminde otizm belirtileri azalırken kimi çocukta ise hiçbir değişiklik gözlenmemiş. Dolayısıyla sütün zararları ile ilgili sütteki kazeinin otizme yol açtığına dair bir veri yok.

Tempo Online şimdi de Pinterest‘te!