Turfanda sebze ve meyve sağlığı tehdit ediyor

Turfanda sebze ve meyve sağlığı tehdit ediyor
Yayınlama: 23.11.2021
A+
A-

Kışın tüketilen turfanda sebze ve meyvelerde hormon kullanımı daha yaygın. Hormon kalıntılarının insan sağlığı açısından bilinen zararları, baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk, alerjik deri reaksiyonları, egzama, kadınlarda düzensiz adet görme, obezite, ergenliğe erken girme, tümoral oluşumlar, depresyon, kalp-damar rahatsızlıkları.

Hemen hemen tüm sebze ve meyvelerde hormon kullanımı, genel olarak 15 Ekim – 15 Mayıs tarihleri arasındadır. Bu nedenle turfanda sebze ve meyve tüketiminden kaçınmak, zor olsa da en kestirme tedbirdir.

Anne sütünde bile kimyasal var

Tarım koruma ilaçlarının tüm dünyada yaygın ve sorumsuzca kullanılması neticesinde bu ilaç kalıntılarının bulaşmadığı gıda maddesi, neredeyse yok denecek kadar az. Bugün günlük sebze ve meyveler, çay, kakao, bal, baharat gibi çok çeşitli gıda maddelerine bu kalıntılar bulaşmış durumda. Diğer taraftan bu ilaç kalıntıları, yemlere de bulaşarak hayvanların etine, sütüne, yumurtasına az miktarda da olsa geçiyor. Hatta anne sütünde bile artık bu kalıntılara rastlanabiliyor.

Gıdaları daha uzun süre dayanıklı kılmak ve arzu edilen lezzet, görünüm ve yapıya kavuşturmak için katılan maddelere deniyor. Konserveler, reçeller, jöleler, marmelatlar, çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler, sakızlar, kakao tozları, süt tozları, peynirler, sucuk, sosis, salam gibi et ürünleri, kolalı-kolasız meşrubatlar, dondurma ve hatta bebek mamaları bile bu katkı maddelerinden nasibini almış durumda…

Meyve ve sebzeleri sirkeli su ile temizleyin

Pazar yerinde satılan meyve ve sebzeler de risk içerebilir, mutlaka gıda mühendisleri çalıştıran merkezlerden tarım ürünü satın alın. Meyve ve sebzeleri önce akan suda temizleyin. Durgun suda kalıntıların giderilmesi mümkün değil. Yıkadıktan sonra en az 5 dakika süreyle meyve ve sebzelerin sirkeli ya da kalıntı çözücü madde içeren suda bekletin ve mümkünse sebze meyveleri soyarak yiyin.

Domatese pamuk ilacı

Domates ülkemizde en çok tüketilen ürün, ticareti de çok yapıldığı için kontrolsüz ve aşırır tarım ilaçları kullanma vakalarına sıkça rastlanıyor. Pamukta kullanılan tarım ilacını domatese sıkan milyonlarca üretici var ülkemizde.

İlaçlama armudun ithalatını durdurdu

İlaçlama nedeniyle birçok kez ihraç edilen armudun yurt dışından geri döndüğü kayıtlara geçmiş durumda. Bu ürünün daha sonra iç piyasada çok daha ucuz fiyata pazar yerlerinde satışa sunulduğu da bir gerçek.

Limonun kabuğunu iyice temizleyin

Kalıntılardan arıtılmayan limonu mutlaka yıkamak gerekiyor. Yıkanmadan sıkılan limonun kabuğundaki tarımsal ilaç salatalarınıza geçebiliyor.

Elma kurdu, elmanın kabuğunu yemiyor

Elmanın baş düşmanı iç kurdu, tarımsal ilaçlar nedeniyle elmanın kabuğunu asla yemez, tükürür. Bu ilaçlardan başta cilt etkileniyor. Deformasyonlar oluşabiliyor, gözlerde sorunlar ortaya çıkabiliyor. Tarım ilacı vücudunuzda karaciğerde yağ dokularında birikiyor.

Nitrat ve azot yeşilliği zehirliyor

Yeşilliklerin iyi görünmesi için nitratlı ya da azotlu suyu kullanılıyor. Ürün çok iyi büyüsün diye azotlu gübreler kullanılıyor ama insan sağlığını tehdit eden en büyük unsurlardan biri nitrat.