Mübadillerin Acı Kaybı: Sefer Güvenç Hayatını Kaybetti

Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Kurucu Genel Sekreteri Sefer Güvenç vefat etti. Ömrünü mübadil kültürüne, Türkiye ile Yunanistan arasındaki toplumsal hafızanın korunmasına ve aile köklerinin izini süren binlerce insana rehberlik etmeye adayan Güvenç’in kaybı, camiada büyük üzüntü yarattı. Mübadil bilincinin oluşmasında öncü rol üstlenen Güvenç, iki yaka arasında kurduğu barış ve gönül köprüsüyle tanınıyordu.

Mübadillerin Acı Kaybı: Sefer Güvenç Hayatını Kaybetti
Yayınlama: 01.02.2026
Düzenleme: 02.02.2026 14:36
A+
A-

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin toplumsal hafızasını kuran, Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Kurucu Genel Sekreteri Sefer Güvenç yaşamını yitirdi. Mübadil camiası, en büyük rehberini ve “canlı belleğini” kaybetti.

İSTANBUL – Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutan çalışmalarıyla tanınan, Lozan Mübadilleri Vakfı’nın (LMV) kurucularından ve Genel Sekreteri Sefer Güvenç vefat etti. Ömrünü mübadil kültürünün korunmasına, arşivlenmesine ve iki yaka arasındaki barış köprülerinin güçlendirilmesine adayan Güvenç’in kaybı, hem Türkiye’de hem de Yunanistan’daki mübadil kuruluşlarında derin üzüntüyle karşılandı.

Mübadil Bilincinin Mimarıydı

Lozan Mübadilleri Vakfı’nın kuruluş sürecinden itibaren lokomotif görevi üstlenen Sefer Güvenç; mübadeleye dair sözlü tarih çalışmalarının başlatılmasında, tozlu aile arşivlerinin gün yüzüne çıkarılmasında ve mübadil köylerine yapılan kültürel ziyaretlerin kurumsallaşmasında öncü bir rol oynamıştı. Binlerce mübadil ailesinin köklerini bulmasına rehberlik eden Güvenç, “mübadil bilinci”nin akademik ve kültürel bir zemin üzerine oturmasını sağlayan isimlerin başında geliyordu.

Vakıftan Açıklama: “En Büyük Hafızamızı Kaybettik”

Vefat haberinin ardından Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından yayımlanan taziye mesajında, Güvenç’in mirasına vurgu yapıldı:

“Vakfımızın kurucularından, mübadil bilincinin oluşmasında ve kültürel mirasımızın korunmasında ömrünü bu davaya vakfetmiş olan kıymetli büyüğümüz Sefer Güvenç Hakka yürümüştür. O, sadece bir vakıf kurucusu değil; binlerce mübadilin geçmişiyle buluşmasını sağlayan, tozlu arşivlerden canlı bir bellek inşa eden eşsiz bir gönül köprüsüydü. Mübadil dünyası bugün sadece bir yöneticisini değil, en büyük hafızasını ve rehberini kaybetmiştir.”

Mirası Meşale Olacak

Mübadil camiası, Güvenç’in vefatını “büyük bir kütüphanenin yanması” olarak nitelendirirken, vakıf yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Güvenç’in yaktığı meşalenin ve bıraktığı emanetin yaşatılmasının tüm camianın boynunun borcu olduğu ifade edildi.

Güvenç’in cenaze namazı, Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Zaferler Mahallesi Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak; ardından aynı köydeki mezarlığa defnedilecek.

Kaynak: Tempo Online Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.