Bafra Pidesi Dünyanın Zirvesinde! (Bafra Pide Tarifi)

Karadeniz’in doğal güzellikleri kadar lezzetleri de ünlü. Samsun’un tescilli Bafra Pidesi, Taste Atlas’ın ‘Top Ten Breads’ listesinde birinci oldu. İnce hamuru ve özel iç harcıyla dikkat çeken Bafra Pidesi, dünya genelinde beğeniliyor. İşte, pide tarifi ve yapılışı…

Bafra Pidesi Dünyanın Zirvesinde! (Bafra Pide Tarifi)
Yayınlama: 02.06.2024
A+
A-

Dünyanın en iyi ekmeği seçilen Bafra pidesi, lezzeti kadar yapılışı ve pişirilme şekliyle de diğer pidelerden ayrılmaktadır. Aynı zamanda Samsun’un coğrafi işaretli bu lezzeti, özellikle şekli ve malzeme kullanımıyla öne çıkmaktadır. Kano veya şeker kamışına benzeyen Bafra pidesi, 1 metre uzunluğunda ve 2,5 santim kalınlığındadır; iç harcı ise yağsız pişmiş kıyma ve çiğ ince doğranansoğandan yapılmaktadır.

Bafra Pidesi

Bafra Pidesi

Bafra Pidesi Zirvede

Gastronomi dünyasının önde gelen kaynaklarından Taste Atlas’ın ‘Top Ten Breads’ listesinde ilk iki sırayı Samsun’un lezzetleri aldı. Bafra pidesi ve Samsun pideleri, Brezilya’nın pao de queijosu, Malezya’nın roti canaisi ve İtalya’nın piadina romagnolası gibi ünlü ekmek çeşitlerini geride bırakarak zirveye yerleşti. Bu başarı, Samsun’un gastronomi dünyasındaki konumunu güçlendirdi.

Bafra Pidesi Tarifi

Malzemeler

Hamur için:

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kuru maya (10 g)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker

İç harcı için:

  • 500 g kıyma
  • 1 büyük soğan (ince doğrayın)
  • 2 adet yeşil biber (ince doğrayın)
  • 2 adet domates (kabukları soyulup küp doğrayın)
  • 1/2 demet maydanoz (ince doğrayın)
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam ve çörek otu (isteğe bağlı)

Bafra Pidesi Yapılışı

Hamurun Hazırlanması:

  • Ilık su, süt, şeker ve mayayı bir kapta karıştırın. Maya aktifleşene kadar 5-10 dakika bekletin.
  • Unu geniş bir kaba eleyin ve tuzu ekleyin. Ortasını havuz gibi açıp maya karışımını ve sıvı yağı ekleyin.
  • Karışımı yoğurarak yumuşak ve elastik bir hamur elde edin. Hamurun üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

İç Harcının Hazırlanması:

  • Bir tavada sıvı yağı ısıtın ve soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin.
  • Yeşil biberleri ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  • Domatesleri ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.
  • Tuz, karabiber ve pul biber ile tatlandırın. Ocağı kapatıp doğradığınız maydanozu ekleyin ve karıştırın. Harcı soğumaya bırakın.

Pidelerin Hazırlanması:

  • Mayalanan hamuru eşit parçalara bölün ve her bir parçayı unladığınız zeminde oval şekilde açın.
  • Ortasına hazırladığınız iç harcından koyun ve kenarlarını içe doğru katlayarak kapatın. Uç kısımlarını sivrilterek şekil verin.
  • Pideleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı olarak susam ve çörek otu serpin.

Pişirme:

  • Önceden ısıttığınız 200 derece fırında pidelerin üzeri kızarana kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

Servis:

  • Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!

Bafra pidesi, ince hamuru ve lezzetli iç harcı ile damağınızda unutamayacağınız bir tat bırakacaktır.

Tempo Online son dakika haberlerini Twitter‘da da takip edin!

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.